Sunday, September 2, 2012

Rainy Copenhagen



Když nám tehdy na Vinohradech v jedné kavárně táta sdělil, že pojedeme na pár dní do Kodaně, nemohla jsem uvěřit vlastním uším. A to už jsem si říkala, že letošní prázdniny nebyly nic moc! Dánsko to naštěstí zachránilo!!
Všechno začalo serverem www.airbnb.cz, kde táta vyhledal docela velký byt v centru Kodaně, který byl volně k pronajmutí a navíc letenky v té době byly levnější, takže nebylo o čem pochybovat! Výběr bytů a domů na této stránce byl obrovský a navíc Dánové mají všichni krásné byty, takže najít ideální pro nás opravdu nebyl problém. Ten náš byl celý bílý, jednoduchý severský design, úplně nový a vlastnil ho pár mladých manželů. Ti v té době, kdy jsme tam byli, tam nebyli, takže jsme měli celou Kodaň jen a jen pro sebe.
Za prvé Vám řeknu - VŽDY SI BERTE DEŠTNÍK!, jednou svítí sluníčko, během pár minut se to zatáhne a pak se spustí déšť. Sandály můžete rovnou zahodit, stačí pevné boty, džíny a třeba kožená bunda, kterou tam měl každý druhý. My jsme každé ráno snídali u nás doma, protože dole jsme měli pekárnu. Naprosto fantastický! Vždycky se na dovolených nasnídám dvakrát víc než normálně:-). Celý den jsme procházeli Kodaň, která mi celkově připomíná něco mezi Amsterdamem a Londýnem. Lidé zde žijí nezávislým životem, perfektně se oblékají a stejně tak jako Londýňani, holdují dobrým restauracím a fresh fastfoodům. Nejklasičtější pokrm, který si zde musíte dát jsou jednoznačně jejich chlebíčky. Často vypadají jako umělecké dílo, takže Vám bude škoda je sníst, ale nebojte se, chutnají výborně a od těch našich mají opravdu daleko.
Za ty čtyři dny jsme se snažili vidět toho co nejvíce, ale například zábavní park Tivoli, kam sestra stále chtěla, jsme vynechali a zjistili, že nejlepší stejně je, procházet se jen tak uličkami a nikam nespěchat. To mi připomnělo vintage obchody. Lepší jak v Amsterdamu! Pokud sháníte havajskou košili, triko s kapelou, boty...tady toho maj dost. Akorát samozřejmě dražší než u nás. Já jsem si opět užívala v klasických konfekcí. Dva Topshopy, naprosto dokonalé ACNE, o Háemku nemluvím (výběr stejný, ale daleko více bot, doplňků a také doplňky do bytu), spoustu nádherných bot Vagabond a taky kolekce amerických bot New Balance (takový ty tenisky s "N") a vůbec obchodů tam bylo dost, takže o oblečení není nouze, to mi věřte:-) Teď Vás zahltím fotografiemi a případnými komentáři k doplnění:

Dopis od bydlejících.

Náš dům, bydleli jsme asi ve druhém patře uprostřed.

První snídaně...


Naši kamarádi Svetříček a Ušáček studují Copenhagen.

Tak asi takto to vypadalo u nás. Akorát táta nám to tam trochu ruší:-) a také v noci nebyla úplná tma, protože bílá byla prostě všude.




Miluju okna z kuchyně!


Už nikdy žádné hotely! Když bydlíte u někoho, tak mnohem více se sžijete s městem a připadáte si jako, že sem patříte.

 Tady jsme nakupovali snídaně. Mňam!

Klasická Kodaň.



Výstava Daniela Hirsta v jedné z galerií moderního umění u moře.

Nádherná galerie Louisiana v přírodě.




Nejlepší momentka prostě!


S timahlema botama jsem prošla celou Kodaň.



Muzeum designu.

Klasika...nenápadná mořská víla a kolem spoustu turistů.

Chlebíčky v jedné fantastické restauraci hned v centru.

Christiania - země v zemi. Taková malá nezávislá vesnička, kde každý hulí, hraje hry nebo jen tak posedává. Zde se dala volně koupit marijánka, která tu taky všude rostla. Fotit se zde nesmí, ale nám to občas nedalo! Nakonec si říkám, že takovýhle místa jsou stejně někdy lepší než nějaký přeplněný nákupní centra. Na tohle místo mám asi nejvíce vzpomínek!




Hlavní nákupní třída.


URBAN OTFITTERS!



Spoustu úžasných obchodů s nábytkem a dopňky.


Nejběžnějším dopravním prostředkem je kolo.



Ukázka klasického streetstylu. Ale překvapilo mě, že hodně žen zde nosí legíny, tenisky s N a černého křiváka (jednoho jsem si taky koupila!!)


Povlečení v Háemku. Krása!

Projít celý vintage zabere tak hodinu.

A pozor - most do Švédka! Stál nás tisíc korun a navštívili jsme město Malme. Nic moc. Nikdy nejezděte do nehlavních měst. Ale aspoň jsme byli ve Švédsku:-)


Známý mrakodrap od španělského architekta Calatravi.

A krásné zahrádky...

Ty nejdůležitější fotky a vzpomínky jsem snad vystihla. Musím říct, že mě Kodaň překvapila a mohu Vám ji klidně doporučit. Opravdu příjemné město. Akorát to počasí no. Těšte se na fotografie z Diany a také toho, co jsme si tam koupila:-) 
UŽÍVEJTE POSLEDNÍ MINUTY PRÁZDNIN!


8 comments:

  1. Tyjo..v kodani jsem byla kdyz mi bylo asi 12 a uz jsem na ni zapomnela,tak dekuju za oziveni pameti:)..museli jste se mit skvele a takovy prazdninovy zazitek bych taky brala,ikdyz muj byl taky fajn..myslim,ze pro spoustu lidi,kteri v kodani nebyli jsi jim to tu dobre shrnula a par jsi jich nalakala..povedeny clanek a super fotky;)

    ReplyDelete
  2. Kodaň, je na mojom zozname miest, kt. raz určite chcem navštíviť :)

    ReplyDelete
  3. WOW! Tak toto je naprosto skvělý článek! Zážitky z výměny bytů z první ruky! S drahým už jsme o tom také uvažovali, ale jak my furt bydlíme někde jinde, je to trochu komplikované :-( Ale věřím, že je to ten nejlepší způsob poznávání cizích zemí a hned bych do toho šla!

    Paris-London Giveaway

    ReplyDelete
  4. Týjo tam je hezky. Bydlet v citím bytě musí být fajn. Já si strašně ráda prohlížím byty ostatních. :)

    ReplyDelete
  5. Kodaň má skvělou atmosféru a to koukám jen na fotky. Páni!

    ReplyDelete
  6. Musela to byt parada, moc se mi libi cely clanek, fotky jsem si projela nekolikrat:) A tesim se na dalsi clanek:)

    ReplyDelete
  7. Jo dobře jsi to vystihla. :) Copenhagen rules!

    ReplyDelete
  8. zhltla jsem ten článek na jeden dech! :) panejo, chci do kodaně!

    ReplyDelete