Saturday, March 12, 2011

Dokonalý Alexander McQueen si zasloužil svoji výstavu

Metropolitní muzeu v New Yorku bude pořádat výstavu, která by určitě neměla proběhnout bez povšimnutí u většiny fashion lovers. Výstava s názvem Alexander McQueen: Savage Beauty je retrospektivní a představí se na ní více než 100 prací z 19-tileté kariéry tohoto módního génia. Alexander McQueen byl jednou z nejvíce provokativních osobností módy za posledních 30 let, jeho prezentace byly vždy technicky vynikající s velkou dávkou uměleckého výrazu. Jeho způsoby byly odlišné pro své emoce a hlubší význam, který dával své tvorbě. Alexander McQueen byl opravdovým romantikem, jeho přínos by se dal nazvat kultem. Svojí prací oslovoval i ty, pro které móda nebyla životním stylem a módě samotné dával nový význam.
Nejtěžší úkol pro pořadatele bylo určitě najít a přesvědčit majitelé vzácných šatů a bot, aby jim po dobu trvání výstavy kousky zapůjčili. Pro tuto výstavu se Metropolitnímu muzeu podařilo získat Aexanderovu absolventskou práci na Central St. Martins i  kousky z devadesátých let, kdy pracoval u Givenchy. K vidění budou i práce z jeho osobní sbírky. Pokud máte pocit, že tato výstava bude neopakovatelná přehlídka krásy a modního  řemesla, tak tomu tak určitě bude a zasloužilého respektu se jí dostává už před zahájením.

Prezentace, která bude otevřena pro veřejnost od 4.května až 31. července bude rozdělaná do několika hlavních tématických částí: 
sediva-cara

"The Savage Mind” - Tato část výstavy bude zkoumat vztah Alexandera McQueena k jeho tradičnímu krejčovství a krejčovským prostředkům.

"Romantic Gothic" - Zdůrazní McQueenův výpravný přístup k módě a osvětlí jeho vztah k literární romantické tradici. Zde budou zdůrazněny hlavní postavy z jeho kolekcí včetně femme fatales ( přitažlivá žena jenž svým šarmem okouzluje muže ) a anti hrdinové.

"Romantic Nationalism" - Vše co souvisí s McQueenovou fascinací vzdálenou minulostí.

“Romantic Exoticism” -Bude zkoumat jeho zaměření na vzdálená místa.

“Romantic Primitivism” - McQueenovo střetnutí se s ideálem.

2 comments:

  1. oh i wish i could see this in real life! thank you for sharing, they are beyond incredible.

    Helen, X
    http://areyoudressingupordressingdown.blogspot.com

    ReplyDelete