Saturday, October 8, 2011

Ideas of the Month - September 2011

1. IMAGINÁRNÍ LÁSKY

Začnu tím, na co se nejvíce těším a Vy také. Recenze filmu, který v originále nese krásný název LES AMOURS IMAGINAIRES. Zpočátku jsem si myslela, že to bude jeden z těch mnoha filmů hrající si na umělecké a avantgardní a nemýlila jsem se, tenhle film je originální, ale v něčem jiném, v tématu a prostředí. Dostáváme se do příběhů dvou lidí, které okouzlí jeden stejný člověk a oni propadnou do posedlosti ním, zároveň je mezi nimi závist a napětí, která mnohdy vedou k hátkám, nakonec je ale ta láska tak zničí, že ji začnou nenávidět, ale na party se zase objeví někdo jiný. Za vším stojí mladý kanadský režisér Xavier Dolan, který ve filmu hraje homosexuála, kterým ve skutečnosti opravdu je, a v jednom z rozhovorů přiznává, že čerpal ze svého osobního života, do filmu tak vnesl zajímavý pohled člověka, který zápasí se svojí sexualitou a touhou po jediném člověku, o kterém ale jistě neví, jestli je též homosexuál. Xavier má zatím na svém účtu jen dva filmy a obadva se objevily na světoznámých festivalech v Cannes nebo v Sydney a říká se, že plánuje třetí snímek o transsexuálech, takže zase velmi aktuální a intimní téma. Proč mě ale film zaujal, když nejsem na stejné pohlaví a filmy tohoto typu jsou na mě až moc?


Připadá mi, že režisér je hrozný perfekcionista, jako kdyby měl každý záběr perfektně propracovaný a každá postava dokonale "oháknutá" a namalovaná, všechno trochu v retro stylu, zpomalené části doplněné stále se opakující italskou verzí písně Bang Bang, režisérovi jde o postavy a jejich tvář, která mluví často za ně. Pro mě neznámí herci Monia Chokri a Niels Schneider hrají dobře a myslím si, že byly pro role jako stvořený. Nemám ráda pomalé filmy, ale když je na co koukat, tak ano. Xavier to zvládl bravůrně a co by herec se mi líbil nejvíc. Nerada chválím, ale musím, přesto mě na filmu občas ty zpomalené pasáže lezly na nervy a vadilo mi časté se opakování písniček, všechno ale bylo vyvážené promluvami opravdových lidí, kteří se trápili nabo trápí se svojí sexualitou. Navíc ta francouzština se tak hezky poslouchá!:)








2. SKINS
Dlouhou dobu jsem hledala nějaký seriál na procvičení angličtiny, šlo mi hlavně o to, aby byl britský a pro mě stravitelný, narazila jsem na SKINS. Něco jako naše 4 Teens, sedm studentů v pubertě řeší klasické teenage problémy týkající se jak školy, tak prvních lásek, alkoholu, kouření. Vše doplněné lehkým černým humorem pro mladé. Sice ani jeden z herců nijak herecky nevyniká, každý z přátel má něco do sebe a divák prožívá jeho příběh od začátku do konce. Existuje i USA verze, ale tu raději kvůli americké angličtině neberu:)


3. CLASH.CZ
Hledáte vtipná, orinální nebo hudební trika? Clash.cz Vám dokonale vyhoví. Na intenetovém obchodě najdete spoustu trik s vašema oblíbenýma kapelama nebo postavičkama z kreslených seriálů. Více na: www.clash.delikates.org.


4. ŽLUTÁ A ČERNOBÍLÁ
Tuto kombinaci barev považuji za velmi odvážnou, ale líbí se mi. Nová kolekce crazy značky Moschino se nesla právě v těchto barvách. CO NA TO ŘÍKÁTE?


5. FILMOVÝ KLUB VŠE
Na toto jsem se dostala náhodou, když jsem hledala vysoké školy (teda řeknu Vám, že jich moc není), ale o to nejde. Vysoká škola ekonomická v Praze má své kino a to konkrétně na Žižkově, kde sídlí i škola. Kino mě zaujalo, hned po tom, co jsem si všimla, že tam promítali Banksyho film, a vůbec spoustu jiných filmů, který v ostatních kinech už nenajdete. A stojí jen 50 Kč!


6. JEDNY HODINKY NESTAČÍ
Že bych si jich měla kupovat víc, to snad ani tolik hezkých v naší zemi nenajdu!

7. INDIAN
Mám pocit, že indiáni vstoupili kam mohli, do módy, hudby, ale i fotografie. Jsou jiní, více indie a ne tak maskovaní, ale miluju je a hlavně tuhle fotku od koho jiného než od THÉA GOSSELINA...

5 comments:

  1. Obdivuju, že se ti chce psát s takto dlouhými články, film určitě zkouknu, zní to zajímavě :-))

    storemisel.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. imaginární lásky byly zvláštní. pořád nevím, jestli se mi líbily nebo ne. máš pravdu, dolan musí být hrozný perfekcionista...
    (a černobílá se žlutou vypadají moc dobře!:)

    ReplyDelete
  3. Ten v zeleném triku ve Skins vypadá jako Nicholas Hoult a asi opravdu je. Hmm. zajímavé

    ReplyDelete
  4. To snad není možný. Podívám se na nějaký film, příjdu sem a je to tvůj poslední článek, to se mi stalo teď asi po třetí:D

    Les Amours Imaginaires je výborný film. Viděla jsi od Xaviera jeho první film? Jestli ne, tak doporučuji. Mně se líbí možná víc než Imaginární lásky.

    ReplyDelete
  5. Nikki: ještě ne, ale chystám se na něj podívat! jsem zvědavá jestli bude taky dobrej, ale určitě jo!

    ReplyDelete