Friday, January 27, 2012

Mokrá Paříž


Už je to týden, co jsem navštívila tohle multikulturní městečko, ale přesto mi ještě leží v hlavě a ne a ne na něj zapomenout. Ikdyž jsem jela do Paříže v té nejhorší možné době (může za to samozřejmě škola), myslim, že jsem si to parádně užila a dokonce nemyslela stále jenom na povinnosti, které mě do školy čekaly.
Lednová Paříž není bílá, stále poprchává, ale Vám to vůbec nevadí, protože máte kolem sebe spoustu úžasných památek, lidí a vůní. Původně jsem měla bydlet (s tátou a se sestrou) v typické francouzském bytečku naší pařížské kamarádky, která ale bohužel dostala malý infarkt, takže těšení se na zákoutí s fotkami a lampičkami, květované tapety a jablkové koláče přestalo. Ale náladu jsem si kazit nechtěla a jednou večer při dokončování mého krátkého filmu na italský jazyk, jsem si prostě zabalila to nejhezčí, co ve svém šatníku mám (a toho není moc:) a řekla jsem si: "Když už máš tolik práce, tak si aspoň tu Paříž pořádně užij a nenech si ji kazit!"
A nenechala! Ikdyž občas jsem byla malinko psychicky na dně, no spíše fyzicky, protože od rána jsme chodili ulicemi a galeriemi sem a tam a já ještě stále řešila otázku, kde si něco konečně koupím. V Paříži nepoznáte, co je metro a co je vlak, prostě někam nasednete a jedete. V metru byly všude plakáty na Muži, kteří nenávidí ženy, takže my nejsme ještě tak pozadu, co se týče filmů. Francouzi byli jako vždy dobře elegantně oblečení, nechyběla černá barva. Často měli dlouhé sáčko, upravené vlasy, červenou rtěnku a vysoké podpatky. Viděla jsem spoustu hezkých mužů s moustachama (no Francouzi:) a i pár indie boys. Nejlepé byli lidé oblečeni na veletrhu umění Maison Objet, kvůli kterému jsme sem mimojiné jeli (táta zde měl svůj lustr). Příšerně drahá záležitost, ale nakonec to byl jeden z nejlepších zážitků z Paříže. Dalo mi to velkou inspiraci, ikdyž třeba nejsem umělec:)
Samozřejmě, že jsme byli v Muzeu d'Orsay, kde jsem konečně viděla na vlastní oči Cézannova zátiší, Monetovu zahradu v Giverny a spoustu dalších impresionistů, které jsem znala z dějin umění. Za to v Centre Pompidou jsem se trochu ztrácela, ale zachránil mě táta se ségrou, kteří narozdíl ode mě, moderní umění už dávno probírali. Byla jsem poprvé v životě večer v muzeu, atmosféra to byla úžasná, ale hrozně mě bolely chodidla. Jak to tak bývá, v galeriích potkáte mnoho "bláznivých" umělců, to se stalo i nám. Konkrétně jeden muž, který měl potetovanou celou tvář a navíc měl obrovské kruhové náušnice a piercing, který mu stále otevíral ústa. Jinak co se týče obchodů, Topshop a jiné british zde nehledejte, spíše dražší obchody zde vládnou, ale naopak těch normálních jako třeba Bershka je zde málo a musíte se připravit na obrovské fronty do kabinek. Tohle pro mě bylo menším zklamáním. A když už jsme u těch frontách, Ladurre...klasické makrónky, viděla jsem je, ale byla tam taková fronta, až nás to odradilo. Nakonec jsme si je koupili v Mekáči!!! (ano francouzský McDonald). Nejlepší jídlo, které jsem jedla byly bez pochyby palačinky s kuřecím masem, žampióny a sýrem.
A Eiffelovu věž jsme viděli jen z dálky, stejně už jsem na ní byla před pár lety:) Asi jsem na něco zapomněla, ale už končím, zatím přidám fotografie, které teda nejsou moje, na ty se těště až za pár dní!

 Výhled z okna našeho hotelu Novotel.

 :)

Jak můžete vidět, bylo pěkně zamračeno.

Zaujala mě tahle dobře oblečená holka v Mekáči...miluju šátky ve vlasech a rozcuchaný vlasy u holek i kluků.

Style z metra, kde jezdilo spoustu zajímavě oblečených jedinců všech generací, ale stejně Londýn to není:)

 Nejznámější designový obchůdek Colette. Měli tam spoustu zajímavých věcí a lidí.

 Fotka z veletrhu.

A to nejlepší...zajímavá výstava umělce Tokujina Yoshioka, který byla sám přítomen.

MUSÉE D'ORSAY

CENTRE POMPIDOU

PŘÍŠTĚ LOMO FOTKY!

11 comments:

  1. krasne fotky!a ty makronky mnam!
    http://sienastyle.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Paříż není Londýn, to je fakt. Do têch muzejí a na výstavy se stejnė nejlíp chodí v mokru, no.

    ReplyDelete
  3. nádhera! hned bych se do paříže vrátila! těším se na další fotky :)

    ReplyDelete
  4. Stýská se mi po Paříži. Byla jsem tam v dubnu a chtěla bych někdy zažít Paříž v zimě, to musí být úplná pohádka:)
    Kde jsi byla ubytovaná? Nad tím obchůdkem na fotce s autem?:)

    ReplyDelete
  5. Nikki: tam bohužel ne:) byli jsme v jednom většim hotelu na ne moc hezky místě, kde jezdilo hodně aut, nevim přesně kde, ale někde poblíž centra, ten hotel se kdyžtak jmenoval Novotel:)

    ReplyDelete
  6. nenoremálne ti závidím :) do paríža chcem ísť už dlho-pradlho!! :)

    ReplyDelete
  7. všechny fotky jsou moc hezký, hlavně ty, kde jseš ty! a líbí se mi novej vršek blogu!

    ReplyDelete
  8. Hi there are using Wordpress for your site platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own.

    Do you require any coding expertise to make your own blog?
    Any help would be really appreciated!
    My blog :: liverpool transfer news liverpool transfer rumours

    ReplyDelete
  9. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for
    a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept
    my site > perfumes

    ReplyDelete
  10. Hello, Neat post. There's an issue together with your web site in internet explorer, would check this? IE still is the market chief and a good component to folks will pass over your fantastic writing because of this problem.
    Feel free to visit my web blog :: pizza games and burger games

    ReplyDelete