Friday, April 6, 2012

The Dreamers

Raději snít, než shnít...
Snílci je film, který podle mě každý divák nepochopí a jak jsem viděla na českém serveru ČSFD, tak se nemýlím. V tomto romantickém dramatu, natočeném v roce 2003 italským režisérem Bernardem Bertoluccim, nejde o děj, zápletky, hlavní je zde celá nezávislá atmosféra točící se kolem starých francouzských filmů. Tři studenti žijí v roce 1968, v době studentských nepokojů, v jednom luxusním pařížském bytě svých rodičů. A zde si libují v klasických filmových hláškách, pití červeného vína, kouření cigaret a svobodnému sexu. Vůbec nic neřeší - volně mezi sebou souloží v kuchyni, chodí na studentské protesty, běhají po galeriích a zkoušejí sebevraždy...a možná proto tento film mnoha lidem přijde nudný až divný. Nepochopí totiž nezávislost, rebelství, které mladí pařížstí umělci v té době měli. Je to úplně jiný způsob života, který se neřídí pravidly, je volnomyšlenkářský.
 Proč si nedát víno a cigára ve vaně nebo postavit stan v ložnici? Přesně toto mě na filmu nejvíce zaujalo, ikdyž byl pro mě jako nevinnou dívku někdy až moc erotický, jeho atmosféra byla úplně jiná než u ostatních důležitě se tvářicích filmů.
  Co se týče herců, Evu Green nemusím představovat, ta hrála nejlépe. S ostatními to bode trochu problém, jestliže alespoň trochu neznáte francouzské filmy. Louis Garrel a ne moc hezký herec Michael Pitt, který mi ve filmu trochu vadil svým vzhledem. Kéž by tam místo něj hrál nějaký hezčí mladík, který nevypadá jak německý student práv!..ale hold, všichni nemusí být hezcí:)
Celkově bych tento film ohodnotila třemi a půl hvězdičkou z pěti. Mám ráda francouzské nezávislé filmy, které se snaží odpoutat od klasických snímků a být svý. Snílci mi čím dál více připomínají Imaginární Lásky, jsem přesvědčená, že Xavier Dolan se tímto filmem inpiroval...milostný trojúhelník třech studentů, kteří po sobě vzájemně touží, ale tváří se, že ve třech to taky jde, ikdyž by nejraději toho druhého zabili a byli jen dva. Výborná kamera, dialogy na úrovni, na mě někdy až moc filosofické (film jsem viděla v originále v angličtině a bez titulků, pro mě těžký oříšek, ale dalo se to). Za to mě štvalo, že jsem neznala většinu starých kultovních filmů, jejichž hlášky byly ve filmu použity. Pamatuju si jen Band Of Otsiders, hlavně kůvli scéně, kde hrdinové prosviští na čas galerií stejně tak, jako to udělali ve filmu Band Of Outisders. Ten zvuk klapajících bot o mramorovou podlahu je úžasnej! Při psaní tohoto článku stále hledám nejlepší vyjádření a odpověď jsem našla v jednom komentáři na ČSFD, takže si ho dovolím sdílet, jestli nevadí:
Veskrze milý snímek s krásně uvolněnou atmosférou - film o pobuřujícím a zároveň vlastně svým způsobem podivně nádherném "sourozeneckém" vztahu Thea a Isabelle - ale nejen o tom. Pocta starým známým dílům světové kinematografie (zajímavé prolínání originálních scén ze starších snímků a záběrů ve Snílcích) a velmi příjemné herectví pěkných mladých herců (především krásného Louise a neméně krásné Evy - Pitta moc nemusím), kteří byli i v poněkud otevřenějších scénách opravdu přirození (ano, ta tam jsou vidět také - takže nic pro puritány) dávají tušit, že celkově jde o film, na který se příjemně kouká a jehož atmosféru si člověk rád vychutná více než jednou.

10 comments:

  1. ti říkám pořád, že ČSFD se nedá věřit.
    Ale tenhle film je na mě už trochu moc.

    ReplyDelete
  2. Zbí to zajímavě, určitě se na to zkusím podívat. :-)

    ReplyDelete
  3. vyzerá to super! ._.
    http://fraisesdeluxe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. looks like a great movie! need to watch it :)

    xx, Sabinna and David
    Broken Cookies

    ReplyDelete
  5. Tenhle film si asi zkouknu!!;)

    ReplyDelete
  6. stále mám z neho zmiešané pocity, ale páčil sa mi
    a mimo to Evu milujem

    ReplyDelete
  7. Film jsem viděla už hodně dávno. Líbila se mi nejvíc ta atmosféra...a představitelé hlavních rolí jsou perfektní!

    ReplyDelete
  8. ooo děkuji za inspiraci :)

    ReplyDelete
  9. Já Michaela Pitta naprosto zbožňuju a přijde mi nádhernej! Vlastně jak zbožňuju filmový Snílky, tak i knižní. A všechny tři herce.

    ReplyDelete