Thursday, April 26, 2012

Xavier Dolan a jeho nový film


Film bude představen na letošním festivale v Cannes 6. května.

Kanadský režisér Xavier Dolan, kterého můžete znát hlavně kvůli Imaginárním láskám nebo Zabil jsem svou matku natočil další již třetí film, který opět řeší velmi kontroverzní a soukromé téma. Tentokrát divák prožívá příběh muže, který se rozhodne změnit své pohlaví, protože se narodil ve špatném těle. Trailer mě zatím na rozdíl od Imaginárních lásek, moc nenadchnul.


Hudba zvláštní a kamera už není tak specifická. Ale přesto se na ten film těším, protože podle mě je Xavier jedním z nejlepších režiséru tohoto století a asi nejvíce se mi na něm líbí, že se nebojí intimních témat, zbytečně nespadá do komerčních filmů s obrovskou reklamou a je hodně svůj. I když mi v rozhovorech někdy připadá, že se moc předvádí, tak na to, že je tak mladý, je vidět, že francouzskou i americkou kinematografii zná moc dobře a drží se svých idolů jako je například režisér Louis Malle nebo René Clémente a jeho film Forbidden Games.
  Další věci, které ho inspirují zmiňuje v tomto rozhovoru, který má celkem tři části. Už kvůli jeho klasické francouzštině se doporučuju na video podívat:

V rozhovoru se také řeší čím je francouzský film specifický a čím se liší například od amerického. Dolan říká, že je naprosto jiný a také si myslí, že dnešní filmy pohltil tzv. Americanising, který je založený hlavně na reklamě a penězích. A co má na francouzském filmu nejvíce rád, je pravda, s čímž s ním naprosto souhlasím.

2 comments: