Tuesday, August 21, 2012

Nokturna

Po přečtení knihy Neopouštěj mě mě autor Kazuo Ishiguro hned zaujal. A tak jsem se rozhodla, že si přečtu jeho sbírku pěti povídek s názvem Nokturna. Opět nezklamal. Jeho příběhy jsou jednoduché a srozumitelné a dokáží perfektně zachytit ty nejjemnější lidské emoce a přemýšlet nad psychologií postav. Pět příběhů o lásce, hudbě, ale hlavně o zklamání, o touze po úspěchu a objevování kam vlastně patřím...to jsou hlavní témata Ishigurových knih. Jeho nezajímají složitá místa a spoustu postav, zaměřuje se jen na pár postav a ty vkládá do obyčejných prostředí barů, kaváren či hotelů.
Nejvíce mě zaujala hned první povídka s názvem Serenáda v E moll, kde se obyčejný polský hudebník  v jednom italském baru seznámí se světově uznávaným hudebníkem, který po něm později bude chtít, aby své manželce zahrál její oblíbenou píseň. Hlavní postava se tak zaplete do jejich manželských hádek a zpěvák se mu později svěří s tím, že jeho manželka si ho vzala jen kvůli tomu, že je slavný, ale jeho sláva bohužel už vyprchala, takže se asi brzy rozejdou. Muzikant se vlastně ponoří do celých jeho problémů a uvědomuje si, že jejich lásku už asi ani tou písní nezachrání. Ztrácí tak iluze o dlouho oblíbeném muzikantovi a je tím zklamaný...povídky mají zvláštní atmosféru a odehrávají se v Itálii nebo v Londýně, kde spisovatel vyrůstal.

Kousek z knihy:
"One for My Baby jsme dali hrozně pomalu, skoro bez tempa, a zase se všude rozhostilo ticho. Oba jsme upírali pohled k oknu, až jsme to po nějaké minutě nakonec zaslechli. Bylo to sotva slyšitelné, přesto nebylo pochyb. Paní Gardnerová za oknem plakala...."


1 comment: