Friday, January 4, 2013

Kindness






































Když jsem v londýnském Rough Trade viděla obal jeho desky, myslela jsem si, že za ní stojí někdo z bratrů ze Smith Westerns. Avšak jsem se hodně mýlila, protože za jménem Kindness se skrývá Brit Adam Bainbridge. 
Na první pohled sympatický muž s dlouhými vlasy, který se kdysi odprostil od kmene Apachů a dnes si jede svoji sólovou dráhu. Zatím je podepsán pod jedním albem s názvem World, You Need a Change of Mind, což už zní velmi sebevědomě a ambiciózně. Samotný Adam prý nesnáší, když ho hudební kritici házejí do škatulky indie, s čímž s ním souhlasím. 
Když se podíváte na obal, čekáte něco typu Grizzly Bear nebo nějakého melancholického zpěváka, co vzpomíná na doby se svojí holkou. Vnitřek je úplně jiný. Vrátíme se v čase na diskotéku 80. let nebo se ocitneme v československé kriminálce na konci devadesátek. Nehledejte žádnou španělku ani uspávající harfu, tohle jen záležitost příjemné elektroniky, která na první poslech může trochu připomínat Jamieho Woona, Toro Y Moi nebo i Jamese Blakea. 
Album obsahuje též pár coverů, jak jsem se dočetla. Například Swingin' Party. Adamův táta byl DJ a jeho matka, která Adama nazývala "jazz nerd" prý pocházela z Jižní Afriky a pocházela z indiánské rodiny. Tak jsem to uhádla! Jako mnoho muzikantů, Adam začínal coby baskytarista v kapele, kde neustále otravoval s novými prvky a chtěl změnit styl kapely. Jelikož mu to nevyšlo, odstěhoval se do Philadelphie, později do Berlína, kde konečně dopsal texty. Zde si ho všiml Philippe Zdar, producent, který má za sebou alba Phoenix nebo Cassius. Jediný Zdar pochopil jeho filosofii textů a celkové vyznění alba a pustil se do jeho realizace. Album má nejenom zajímavý artwork, ale obsahuje i spoustu mě blízkých a oblíbených písní. I když některé moc "disco" jako například That's Alright už jsem moc neskousla a připadala jsem si jako ve hře GTA. Chci vyzdvihnout asi nejznámější píseň House a její klávesové partie. Dále Cyan, která je velmi chytlavá a Anyone Can Fall In Love, neslyšíte tam Jamese Blakea? 
Dala bych mu šest a půl hvězdiček z deseti. Bohužel Adame, mám pocit, že už tě někdo předběhl, ale i tak na tvé album nezapomenu!
Přikládám zajímavé video, kde se Adama snaží malému černouškovi dokázat, že skládat hudbu vlastně není tak těžké, jak se zdá. A sledujte, jak ho to baví!




1 comment:

  1. já to věděla, že jo to indián! (jo kdyžtak si tam oprav toho Jamese Woona na Jamieho Woona)

    ReplyDelete