Friday, July 19, 2013

Mladá krev

Někdy si říkám: kdybych tak uměla hrát na nějaký hudební nástroj! O hraní na španělku jsem se pokoušela tak před rokem, marně. Neuvěřitelně mě láká harfa, moc velká a drahá a kurzy určitě též nebudou nejlevnější. Zbývá počítač. Párkrát jsem se pokoušela pomocí virtuálního DJ upravit jednu písničku, vzešlo z toho však podivné elektronické šustění. A tak asi bude lepší neplést se do tak náročného a osobitého řemesla a nechat ho "profesionálnějším". 
V tomto článku vám představím skupinku mladých talentovaných muzikantů, kteří už v mém věku měli na stole haldu popsaných papírů s texty a nad postelí jim visela kytara. Seznamte se. 


MMOTHS
"First M is silent." Píše tento mladičký irský rodák, jež v 18 podepsal smlouvu s nahrávací společností SQE Music. Vedle muziky se též věnuje focení. Fotí města (Dublin, Los Angeles), přátelé a sebe v zrcadlech. Přebaly alb si navrhuje podle sebe. V dětství ho mamka učila hrát na piáno. Sám ale říká, že to je asi jediný hudební nástroj, se kterým si ví rady. Což se projevuje i v jeho profesi. Řekla bych, že Mmoths je taková čistá ambientní elektronika bez přidaných barviv. Nenáročný zvuk, který si dovedu představit v nějakém industriálním prostoru, třeba v MeetFactory, kde se bude odrážet ozvěna a vynikat čistý dotažený sound. Venku je zatím pár písní a mezi nimi i spousta featuring jako například s Superhumanoids či Keep Shelly In Anthens. První, kdo Jacka Collerana inspiroval, byl prý Gold Panda a také LA beatboxová scéna. 





KING KRULE
Z této party asi nejznámější zrzoun, co si ještě do nedávna říkal Zoo Kid. Jeho pravé jméno je Archy Marshall (přezdívku King Krule si vypůjčil od postavičky z animovaného seriálu Donkey Kong Country). Všechno začalo v roce 2010, kdy se do světa vpustil klip Out Getting Ribs. Tehdy si všichni říkali, kdo ten kluk, co vypadá jako Tintin, sakra je? Pak přišlo Rock Bottom, kde hudební kritici zpozornili a začali u něho kroutit hlavou, kde v tolika letech (18) bere ten talent a vůbec, proč má hlas jako vyzrálý třicátník? King Krule zkrátka dominuje určitou výstředností ve svém hlasovém projevu. Letos též spolupracoval na novém album s Mount Kimbie. V srpnu by měl vydat debutové album 6 Feet Beneath The Moon. Uvidíme, co pro nás tenhle rebel s kšiltovkou a hedvábnou košilí připraví.





JACCO GARDNER
A teď něco z jiného soudku. Znáte baroque pop? Jo, tenhle norský bonviván by se u Ludvíka XVI. neztratil. Kombinuje starý zvuk jako z dob rokoka s psychedelickými prvky ze šedesátých. To vše podtržené vizáží v duchu té doby. Inspirují ho prý muzikanti jako Billy Nicholls, The Zombies, The Beach Boys, Pink Floyd. Chvílemi mi připomíná The Horrors. Je však více pohádkový a vůbec debutové album Cabinet Of Curiosities se nese v jakémsi duchu Pohádek Bratří Grimmů. Zpátečnická hudba občas vůbec neuškodí, někdy mám však tendenci se smát. 





COSMO SHELDRAKE
Líbí se mi, že každý z těchto hudebníků je svůj - vizáží, hudbou i projevem. Nyní přijde ten největší blázen z Londýna. Je mu 23 let, jméno asi nemá a hraje na milión nástrojů. Jeho hudba je taková cesta kolem světa - Mongolsko, západní Afrika, Balkán...Neuvěřitelně experimentuje s nástroji  a s nimi dokonce vystupoval na letošním TEDxu. Jeho druhým projektem, který rozjíždí společně se starším bratrem Merlinem se jmenuje Gentle Mystics. Podívejte se na jeho farmu zvířat:





KORELESS
Název zní jako značka kvalitní kosmetiky. Za ním se však skrývá nepříliš pohledný klučina vypadající jako Otakárek z Bylo nás pět. Elektronický minimalismus s prvky dubstepu a future garage. Na mě někdy až moc uspávací. Jmenuje se Lewis Roberts a pochází z Walesu a ve Skotsku studoval lodní design. Na hudební scéně se drží od roku 2011. Za tu dobu stihl vydat pár tracků a zremixovat písně Foals nebo How To Dress Well. Poslední album se jmenuje Yugen, což v japonštině označuje estetiku života, umění a přírody. Sám Lewis miluje sci-fi a zajímá se o spiritismus. To vše je cítit z jeho skladeb. 





JETHRO FOX
Rodák z Essexu, který zní trochu jako Grizzly Bear a Arcade Fire. Jeho nejznámější a také asi zatím jediný hit se jmenuje Blinding Light a doposud spolupracoval s Danem Crollem. Jethro dnes žije v Liverpoolu, kde spolu s kámošem Tarkem z kapely Kankouran skládají své kytarové nahrávky. V dětství psal povídky, hrával se svojí punk rokovou kapelou v garáži a rodičům kradl alba Jethro Tull (podle nichž mu také dali jméno). Jethro Fox je na poslech nenáročný, pohodový a na léto úplně stačí.

3 comments:

  1. mám tvůj blog fakt ráda, vždycky tady nejdu něco nového.
    jinak nejvíc se mi asi líbí KORELESS, protože poslední dobou jsem spíš na tyhle uspávanky.

    ReplyDelete
  2. inspirativní výběr, znala jednom bývalého zoo kida!
    nejvíc se mi líbí pan gardner, zatím :)

    ReplyDelete