Monday, July 1, 2013

Mrakové pole

Stále více mě fascinují krátká videa na stránce NOWNESS. Ať už to jsou rozhovory s umělci, zrychlené záběry z japonských měst nebo umělecky natočená videa, na která se ne jenom dobře kouká, ale člověk se i v něčem přiučí. 
Vybrala jsem snímek, jež zní jako z učebnice anglického jazyka Future Past Perfect. Ten zachycuje nádhernou strukturu mraků a nebe z pohledu letadla. Autorem je německý umělec Carsten Nicolai
Berlínský rodák ve svých dílech pracuje se zvukem na základě složitých fyzikálních a chemických zákonů. Například v díle s názvem Interference room kreslí frekvenci zvuku na vodní hladinu a vytváří tak soustředěné kružnice nebo chaotické obrazce v závisloti na frekvenci. Všechno to zní jako z vámi jistě oblíbené učebnice fyziky. Nejnovější práce působí jako optický klam rozprostřený do jedné místnosti, z které se rázem stává imaginární prostor plný světelných čar. Carsten zkrátka nad svými instalacemi hluboce přemýšlí jako vědec nad svým dlouholetým výzkumem. 



















































































































2 comments:

  1. to je normálně cestovatelský video! Zvuk mi evokuje cestu lodí a obraz výhled z letadla, kterej mě vždycky tak fascinuje.
    Díky za tip! .)

    ReplyDelete