Saturday, April 27, 2013

Vůně mokrého dřeva


HOUSES si říká sympatické duo Dexter Tortoriello a Megan Messina původem z amerického Chicaga.  Tato dvojice nedávno vydala své druhé album A Quiet Darkness, z jehož názvu už můžete tušit, že o nic hlasitého nepůjde. Právě naopak. Houses se pohybují někde mezi chillwave, ambientem a electrem, někdy se dotknou i dream popu. 
V roce 2010 tento pár našel své zalíbení díky stejnému pohledu na svět a lásce k přírodě a možná právě tento životní postoj je donutil své názory a vzpomínky sdílet s ostatními lidmi. První album All Night pod labelem Future Classic se nebezpečně blížilo   zvukově pestrým Bonobo, avšak na druhou stranu v sobě ukrývalo větší tajemství. Album je takový sborník počasí. Během All Night lehce poprchává, při Endless Spring už pořádně leje a u Sleeping se ochlazuje a slunce pomalu zachází. Album All Night jsem schopna si pustit při melancholické i veselé náladě a vůbec tím nic nezkazím. 
A Quiet Darkness neboli "tichá temnota" je další kapitolou, kde naši meteorologové rozhodli, že ty prkna ze starého domu nechají na pospas přírodním vlivům. I když nová deska je slabší, zlobit se na ně prostě nejde. Tiché a melancholické písně, kde se většiny textu ujímá Dexter a Megan ho občas doprovodí svým nevinným hláskem zní celým albem. Konceptem, kde své kouzlo mají i instrumentální písně jako The Tired Moon, The Bloom. Piáno a harfa tomu všemu dodávají více smutnější podtext a vy máte slzy na krajíčku. Skoro mi připomínají soundtrack ze seriálu Twin Peaks, který asi dokonce života, díky televizním zprávám, budu mít spojený s povodněmi.
No prostě a jednoduše HOUSES jsou jako dělané pro intelektuální romantiky, co tráví večery se sklenkou dobrého vína a čtením poezie. 

2 comments: